Invaliden gedumpt door vervoerder

Het komt steeds vaker voor dat senioren en gehandicapten die met het door Connexxion gerunde vervoersbedrijf Valys naar een bungalowpark reizen, gedumpt worden bij de slagboom van het park. Zij moeten vanaf daar zelf maar zien hoe ze bij hun huisje komen.

Zorgbelang Nederland, een organisatie die opkomt voor de belangen van patiënten en consumenten, noemt de praktijken 'asociaal'. Clara Hibma, manager bij Zorgbelang voegt hieraan toe: "Ze aan de poort van die soms gigantische parken dumpen is onmenselijk."

Volgens Connexxion is het de schuld van het ministerie van Volksgezondheid, omdat deze opdrachtgever van Valys is. Hierdoor is het mogelijk de kosten van een taxi of aangepast vervoer teruggebracht worden voor 'sociale of recreatieve kilometers'. Connexxion-woordvoerder Erwin Hartman verklaart: "De voornaamste door de overheid gedicteerde spelregel bij Valys is dat men van voordeur tot voordeur wordt vervoerd. De slagboom zien wij als 'voordeur' van het afleveradres."

Deze werkwijze is blijkbaar bewust door Connexxion gekozen. "Als taxichauffeurs mensen helemaal naar hun kamer of bungalow moeten brengen, kost dat te veel tijd. Valys is een vorm van ketenvervoer, waarbij meerdere reizigers meegaan op een bepaalde route. Kost een persoon te veel tijd, dan zorgt dat voor vertraging van de medepassagiers."

De klachten van achtergelaten passagiers zijn door Connexxion bevestigd. Het bedrijf heeft gezegd dat zij de kwestie op korte termijn aan gaan kaarten bij het ministerie van Volksgezondheid.