Praten na trauma helpt niet altijd

Mensen die niet over hun gevoelens willen praten na een traumatische ervaring hebben achteraf niet een hogere kans op mentale problemen dan degenen die er wel over spreken.

De zwijgers zijn misschien zelfs beter af, toont nieuw onderzoek aan in medisch vakblad Journal of Consulting and Clinical Psychology.

In het algemeen wordt aangenomen dat het gezonder is om je te uiten na een hevige gebeurtenis, aldus een van de onderzoekers, Mark D. Seery van de Universiteit in Buffalo (New York State University). "Er is echter weinig bewijs dat dit waar is."

Mensen die na de aanslagen van 11 september 2001 een email aan de onderzoekers hadden geschreven over hun gevoelens, waren twee jaar na de gebeurtenis meer van streek dan degenen die geen bericht hadden gestuurd. En hoe langer de email, des te slechter hun lichamelijke en psychische gezondheid. Hetzelfde bleek uit vergelijkbare onderzoeksmethodes.

De onderzoeksresultaten geven aan dat mensen zelf moeten bepalen of ze over de ervaring praten en niet gedwongen worden te spreken met bijvoorbeeld psychologen die naar rampplekken worden gestuurd, aldus Seery.