Acht jaar cel en tbs voor doodsteken portier

Een 34-jarige man is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op een portier van een café. Hij stak het slachtoffer begin dit jaar dood voor de deur van het café aan het Utrechtse Thomas à Kempisplantsoen. De uitspraak van de rechtbank in Utrecht was conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De portier, die de verdachte al jaren kende, zette de Utrechter in de vroege ochtend van 13 januari met geweld uit het café. Die haalde vervolgens in zijn woning een keukenmes en gooide een steen tegen de caféruit, zodat de portiers naar buiten zouden komen. In een gevecht trok de verdachte zijn mes en stak het slachtoffer neer. In een ziekenhuis bezweek de portier aan zijn verwondingen.

De verklaring van een ooggetuige en bloedsporen op kleding van de verdachte vormden voor de rechtbank het schuldbewijs. Bovendien vond de politie in zijn woning een bebloed mes. Tijdens het onderzoek bleek dat de Utrechter geen berouw heeft. Hij legde de volle verantwoording bij het slachtoffer en noemde de steekpartij het werk van 'de hand van God'. Ten tijde van de moord was de verdachte onder invloed van alcohol, cannabis en cocaïne.

De 34-jarige man van Turkse afkomst is eerder veroordeeld voor steekpartijen. Hij heeft in Turkije vastgezeten. Deskundigen achtten de kans groot dat de verdachte op korte termijn opnieuw de fout in zou gaan. De rechtbank sprak van een 'laffe daad', waardoor een lichtere gevangenisstraf dan geëist niet zou volstaan.