College Waalwijk belooft racisme aan te pakken

Het gemeentebestuur van Waalwijk heeft vandaag een reeks maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat nog meer vluchtelingen uit de gemeente worden weggepest, zoals in september 2007 met een Liberiaans gezin uit Waspik gebeurde.

Het college neemt de aanbevelingen van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum integraal over, liet een woordvoerster weten. Integratie en antidiscriminatie worden 'speerpunten' in het beleid, aldus het college, dat opnieuw zijn excuses aanbood voor de zwakke aanpak van de racistische pesterijen. De wethouders krijgen een 'directe lijn' met de vele werkgroepen binnen de gemeente, zodat ze op tijd op de hoogte worden gebracht van misstanden.

Donderdag bespreekt de gemeenteraad het zeer kritische rapport van Forum. Daaruit bleek vorige week dat de jongeren die het gezin terroriseerden veel te laat op hun gedrag werden aangesproken en het gezin niet werd beschermd. De politie beschouwde de pesterijen van het groepje jongeren als kattenkwaad. Jongerenwerk was bang de jongens van zich te vervreemden. De gemeente nam te laat de regie.

Op een aantal punten nuanceert het gemeentebestuur het rapport, aldus de woordvoerster. Zo vindt het college dat het gebrek aan regie maar voor een deel van de organisatie geldt. Ook wijzen burgemeester en wethouders op hun afhankelijkheid van andere organisaties, zoals vluchtelingenwerk en jongerenwerk.