PSV drogeerde Ronaldo wel/niet

De medische staf van PSV heeft Ronaldo in 1994 anabole steroïden toegediend om de beenspieren van de toen piepjonge en fragiele Braziliaanse spits sterker te maken.  Dat beweert althans Bernardino Santi in de Braziliaanse krant Folha. Santi is de coördinator van de antidopingcommissie van de Braziliaanse voetbalbond. Hij baseert zich op informatie van collega's uit Holland.

Ronaldo's kniebanden en -pezen hebben in zijn verdere voetballoopbaan door de doping van PSV  zwaar te lijden gehad. De nieuwe zware knieblessure van de 31-jarige speler van AC Milan is daarvan het bewijs. Volgens Santi was het destijds de bedoeling bij de 18-jarige Ronaldo sterkere beenspieren te kweken zodat hij beter bestand zou zijn tegen het fysieke spel in de Europese competitie.

Zijn pezen en banden waren nog niet voldoende ontwikkeld om die toegenomen spierkracht goed op te vangen. ''In eerste instantie levert het kracht en kwaliteit op, maar op de lange termijn heeft het schadelijke effecten. De rekening die je betaalt voor het gebruik van anabole steroïden kan tien tot twintig jaar later komen'', aldus Santi.

'Aperte nonsens'
Directeur Jan Reker van PSV reageerde vandaag kort maar krachtig op de aantijgingen van de Braziliaanse arts. ''Ik durf het nog niet eens te vragen aan onze clubarts Cees Rein van den Hoogenband, zo'n onzin is het. Ik heb begrepen dat deze arts meteen ontslagen is na zijn uitspraken'', aldus Reker.

Woordvoerder Pedro Salazar van PSV zei in een reactie dat ''bij PSV nooit anabole steroïden zijn gebruikt en dat dat ook nooit zal gebeuren''.

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.