Juwelier Tokkie weggepest door straattuig

Icoon Politie Onder het motto 'genoeg is genoeg' heeft de 61-jarige juwelier Hijman Tokkie zijn toko aan de Kinkerstraat in Amsterdam zaterdag voorgoed gesloten. In 2,5 jaar is de ondernemer driemaal beroofd door straattuig.

Tokkie kreeg last van angstaanvallen en slaapproblemen. "Elke keer kreeg ik een pistool tegen mijn hoofd. Gasten met zwartleren kleding aan en helmen op hun hoofd. En het ging ook elke keer ongeorganiseerd, waardoor de paniek alleen maar groter werd. De deuren elders in de stad openen, is voor mij ook geen optie meer. Ik ben te bang in de grote stad. Ook voor mijn dochter, die twee van de drie overvallen heeft meegemaakt, behoorde een doorstart niet tot de mogelijkheden. Ook zij is te bang geworden"

De overvallen in de hoofdstad, die flink zijn toegenomen in 2007, zijn ook een doorn in het oog van burgemeester Cohen. In zijn nieuwjaarstoespraak refereerde hij aan de zaak Tokkie. "Ik zag afgelopen dagen met lede ogen aan dat een juwelier zijn winkel sluit, omdat hij de spanning van misschien nog een keer overvallen te worden niet meer aan wil."