Werkstraf voor valse claim PCM-aanslag

JustitiePieter Vleeming, de woordvoerder van de gedetineerdenbond EORG (Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden), is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 220 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf. Hij krijgt de straf voor het valselijk claimen van de aanslag in november 2006 met een granaatwerper op het gebouw waar uitgeverij PCM in Amsterdam zijn kranten drukt.

De 44-jarige Vleeming zond na de aanslag een e-mail naar het ANP waarin hij liet weten dat de actiegroep RaRa het projectiel op het pand had afgevuurd. Hij heeft toegegeven dat hij de mail heeft gestuurd, maar ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag. Hij had alleen de mail verzonden om aandacht te trekken. RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie) pleegde in de jaren 80 en begin jaren '90 een aantal geruchtmakende aanslagen op onder meer vestigingen van de Makro en het woonhuis van toenmalig PvdA-staatssecretaris van Justitie Aad Kosto. Het is nooit duidelijk geworden wie er precies achter de groep schuil ging.

In de mail stond dat de aanslag was gepleegd omdat er ''te veel onjuiste berichten over terrorisme in de media verschenen''. De rechtbank acht Vleeming schuldig aan bedreiging met een terroristisch misdrijf en bedreiging met een misdrijf tegen het leven gericht.

Vleeming kwam met zijn EORG de laatste drie jaar geregeld in de media. Zo wierp hij zich op als belangenbehartiger van bekende gedetineerden als Samir A. en Mohammed B.



Pieter Vleeming namens EORG op tv