'Defensie zweeg over schietincident Irak'

Icoon JustitieVerschillende Nederlandse topmilitairen wisten op de dag van het schietincident al dat Eric O. gericht had geschoten op een Irakees. Een dag na het schietincident beweerde Defensie dat er niet gericht was geschoten. De Volkskrant spreekt dit nu tegen, en geeft aan een transcriptie in haar bezit te hebben van het interne telefoon- en sattelietverkeer vanuit het ministerie van Defensie met Irak.

Toen een groep Irakezen in 2003 een vrachtwagen wilde plunderen, vuurde O. twee waarschuwingsschoten op hen af. Hierbij kwam een plunderaar om het leven.

O. werd tweemaal vrijgesproken van het overtreden van de geweldsinstructies. Betrokkenen bij het schietincident legden onlangs verklaringen af waarin zij beweerden dat mogelijk bewijs is achtergehouden en getuigen zijn beïnvloed. Dit wordt door het Openbaar Ministerie onderzocht.

De opnamen waar De Volkskrant het over heeft zouden op de harde schijf van het Defensie Crisis Beheersings Centrum (DCBC) staan. Op de dag van het schietincident zou kolonel Van Geitenbeek al melding hebben gedaan. Vervolgens werd de directie voorlichting ingelicht, maar in de uiteindelijke commandantenmelding werd met geen woord gerept over gericht schieten.