Justitie wil partner Mieremet miljoenen ontnemen

Icoon MisdaadHet Openbaar Ministerie (OM) heeft aan de Belgische autoriteiten gevraagd op twee woningen van Ria Eelzak, de partner van de bekende vermoorde crimineel John Mieremet, beslag te leggen. De twee zouden crimineel geld bij de in 2004 geliquideerde Willem Endstra in beheer hebben gegeven.

Justitie wil dit geld terugvorderen en schat deze voorlopige criminele erfenis op 13,4 miljoen euro, zo meldde het televisieprogramma NOVA gisteravond. Justitie heeft ook beslag gelegd op enkele miljoenen euro's aan banktegoeden.

Officier van justitie Digna van Boetzelaer zei in de uitzending dat het niet is uitgesloten dat er op langere termijn ook andere mensen die crimineel geld bij Endstra hadden gestald, geld zal worden ontnomen. Ook is volgens Van Boetzelaer niet uitgesloten dat de erven van Endstra zelf een deel van hun erfenis kwijtraken, als er sprake blijkt van crimineel verkregen geld.

De Nederlandse en Belgische autoriteiten hebben woensdag invallen gedaan in de woningen van Ria Eelzak en haar zoon in Neerpelt in België. Daarbij werd een grote hoeveelheid administratie van Mieremet in beslag genomen. Ook trof de politie een vuurwapen met munitie aan.

Belegd
John Mieremet vormde samen met de in 2000 geliquideerde Sam Klepper een crimineel duo. Eind jaren negentig week Mieremet uit naar Neerpelt. Het criminele geld dat hij zou hebben vergaard, zou hij voor een groot deel hebben belegd bij Willem Endstra. Dat gebeurde onder de naam van zijn toenmalige partner Ria Eelzak.

Mieremet noemde Endstra in 2002 in een interview in de De Telegraaf ''de bank van de onderwereld''. Om verdere schade te vermijden beloofde Endstra toen om de miljoenenbelegging van Mieremet en Ria Eelzak terug te storten en nog een boete van vijf miljoen euro te betalen. Op 17 mei 2004 werd Willem Endstra voor zijn kantoor in Amsterdam geliquideerd. John Mieremet trof hetzelfde lot op 1 november 2005 in Thailand.


John Mieremet