Paus legt nadruk op Jezus als zoon God

Jezus is de zoon van God. Bijbelexegeten die Jezus vooral beschrijven als een opstandeling tegen de Romeinse machthebbers, een rondreizende prediker of een zachtaardige moralist, bieden slechts een beperkt beeld van de stichter van het christendom.

Ook verzwakken ze de christelijke boodschap. Dat is de leidraad in het boek over Jezus van paus Benedictus XVI, dat vandaag in het Vaticaan werd gepresenteerd. Benedictus is de eerste leider van de Rooms-Katholieke Kerk die in een boek zijn persoonlijke visie op Christus uiteenzet.

Hij begon er in 2003 aan te werken, toen hij nog als kardinaal Joseph Ratzinger hoofd van de congregatie voor de geloofsleer was. Het werk ligt maandag, de dag dat de paus zijn tachtigste verjaardag viert, in de boekhandel in Duitsland, Italië en Polen. Daarna zullen nog zeker twintig vertalingen volgen. De paus wil nog een tweede deel over de stichter van het christendom schrijven.

De paus neemt afstand van het historisch-kritisch onderzoek, dat onderscheid maakt tussen de historische Jezus en de Christus van het geloof. Wie het geloofsartikel van Jezus als zoon van God ter discussie stelt, ontneemt de grondslag aan het christendom. Zo'n situatie is volgens de paus ''dramatisch voor het geloof, omdat onzeker wordt waarop het zich oriënteert''.