Turkse parlement bespreekt internetcensuur

Icoon BuitenlandsIn Turkije wordt het misschien mogelijk om websites te blokkeren die Ataturk zouden beledigen. Afgelopen donderdag keurde een parlementaire commissie een voorstel hiervoor goed, enkele weken na de tijdelijke blokkade van YouTube. De website werd twee dagen geblokkeerd na klachten over video's die Ataturk zouden beledigen.

Voordat het voorstel daadwerkelijk wordt aangenomen, moet het Turkse Parlement er nog over stemmen. Dat zit al wel in de planning, maar een datum is echter niet genoemd. Het plan geeft uiting aan het ongemak dat de Turkse bevolking voelt ten opzichte van de Westerse vrijheid van meningsuiting.

Enkele prominente Turkse journalisten en schrijvers, inclusief de Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, zijn al aangeklaagd voor het beledigen van Ataturk of de Turkse identiteit. De Europese vraag om vrijheid van meningsuiting is bij enkele nationalistische Turken in het verkeerde keelgat geschoten. Zij zien dit als bemoeienis in binnenlandse zaken, dat terwijl Turkije vol inzet op hervormingen om te voldoen aan de eisen van de Europese Unie.

Ook mogelijkheden om websites te blokkeren die de principes van de Turkse seculiere staat of de eenheidsstaat aan de kaak stellen werden bekeken, waarmee gedoeld wordt op websites van Koerdische rebellen.


Ataturk

In Turkije is het verboden om te praten over een splitsing van de Turkse staat of om Ataturk, de oprichter van de moderne Turkse staat. te beledigen. Het portret van Ataturk siert nog steeds elk muntstuk en hangt in vrijwel alle overheidsgebouwen. Hij zou de drijvende kracht zijn van de oprichting van de seculiere staat uit het uiteenvallende Islamitische Ottomaanse rijk.