'Neonazi's imiteren honden'

Icoon Binnenlands Buurtbewoners van het dorpje Harmelen stellen dat neo-nazi's en skinheads graag honden imiteren. In het dorpje bezorgen neonazi's veel overlast door tegen speeltoestellen te plassen, waar vervolgens de kinderen weer op gaan spelen.

Een van de buurtbewoners was de overlast zo zat, dat hij de walgelijke acties van de jongeren heeft gefilmd en het filmpje naar de politie opstuurde. Naast het wildplassen, laten de in Harmelen als 'Lonsdalejongeren' bekend staande jongeren afval achter in het speeltuintje en verspreiden ze er neonazistische propaganda met leuzen als 'Hitler was right' erop.

Een omwonende is laaiend op de rechtsextremistische jongeren. "Eerst lekker bier zuipen, dan de lege blikken over een speelplaats smijten en vervolgens tegen een kinderspeeltuig pissen. Ben je dan een aso of niet? Dit is Harmelen op z’n smalst. Maar goed de buurt ruimt het zelf wel op!"

De filmende buurtbewoner durft uit angst voor wraakacties de opnames niet openbaar te maken. "De jongens zijn op de beelden herkenbaar en er is uit af te leiden vanaf welke plek ze gemaakt zijn. Voor je het weet komen ze je huis verbouwen."

De gemeente is al langer op de hoogte van de probleemjongeren. Vooral in het nabijgelegen Mauritshof veroorzaken ze veel overlast. "De burgemeester, die tevens wijkwethouder is in Harmelen, is zelfs al met die jongeren gaan praten", meldt de gemeentevoorlichter.

Ook de politie weet van de raddraaiers. "Vorig jaar vond de overlast voornamelijk plaats in het Nassaupark. Daar heben we toen hard tegen opgetreden. De jongeren kunnen nu rekenen op dezelfde warme belangstelling. Wij waarschuwen niet, maar bekeuren meteen. Wildplassen levert bijvoorbeeld een boete op van 75 euro", aldus de politiewoordvoerder.