Nederlander (17) kocht raam Harvey Oswald

OpmerkelijkEven was het wereldnieuws afgelopen maand, een Nederlander die voor 3 miljoen dollar het raam kocht van waaruit Lee Harvey Oswald in 1963 de Amerikaanse president John F. Kennedy doodschoot.

Het raam werd verkocht via veilingsite Ebay voor exact drie miljoen en 1501 dollar. In totaal werd er 188 keer geboden op het raam. Het openingsbod lag op 100.000 dollar.

Naar nu blijkt was de 'koper' een 17-jarige scholier uit Hengelo. De schrik was groot in het Hengelose gezin toen bleek dat zoonlief de hoogste bieder was. Gelukkig voor de Hengelose jongen kon hij onder de koop uitkomen. ''Maar je verbaast je erover dat het heeft kunnen gebeuren'', zegt zijn vader vandaag in dagblad De Stentor.

De scholier zou in een 'vlaag van verstandsverbijstering' hebben gehandeld. ''Ik doe ook eens mee aan een veiling'' heeft hij later tegen z'n ouders gezegd. De 'gouden bieding' deed de scholier uiteindelijk 22 seconden voor het einde van de veiling. De scholier bood 100 dollar meer dan het op dat moment hoogste bod. Zijn vader snapt er niks van: ''Hij heeft het volledige bedrag moeten intoetsen: ruim drie miljoen dollar. En dat bedrag heeft hij ook nog eens moeten bevestigen.''

Daarna kwam er een e-mail binnen van eBay met de hartelijke felicitaties voor de aankoop van het raam en gegevens voor de financiële afhandeling. ''Hij werd groen en geel'', zegt de moeder over haar zoon. ''Zijn broer kreeg de slappe lach.'' De vader ondernam meteen actie om van de koop af te komen.

Met dank aan Enos voor de submit.