NVU gaat demonstreren in Doetinchem

Icoon BinnenlandsDe extreem-rechtse (neonazistische) Nederlandse Volksunie (NVU) heeft voor zaterdag 24 februari een vergunning aangevraagd om te demonstreren in Doetinchem. Thema van het protest is 'Grenzen dicht voor goedkope Oost-Europese arbeiders! Weg met de EU! Weg met het neo-liberalisme!'.

Inmiddels heeft het Nijmeegse 'Comité Stop extreem-rechts' een vergunning aangevraagd voor een tegendemonstratie. Burgemeester Herman Kaiser van Doetinchem wil echter liever niet twee demonstraties op één dag. ''En dan komt het er toch op neer: wie het eerst komt, het eerst maalt'', aldus een woordvoerder van de burgervader. De betoging van de NVU gaat wat de gemeente betreft door. Wel zal men eerst nog in overleg treden met NVU-voorman Constant Kusters.

Arnhemmer Kusters rekent op de komst van zo'n 140 partijleden en medestanders, zei hij afgelopen week in dagblad De Gelderlander. De keuze voor Doetinchem is volgens hem willekeurig. ''Waarom Doetinchem? Waarom niet? De Statenverkiezingen komen eraan en wij zitten in Gelderland.''

De Nederlandse Volks Unie is als politieke partij al sinds de jaren '70 actief. De partij heeft een aantal keren deelgenomen aan de landelijke verkiezingen, maar haalde slechts een handjevol stemmen. De NVU leidde jarenlang een slapend bestaan, totdat Kusters in 1996 met enkele neonazi's de partij nieuw leven inblies. De partij heeft een uitgesproken neonazistisch karakter. Demonstraties van de NVU verlopen dikwijls in grimmige sfeer. Veel demonstranten zijn afkomstig uit Duitsland. Politieke tegenstrevers die lucht krijgen van een geplande tocht van de NVU, organiseren vaak een tegendemonstratie. De minste provocatie kan dan werken als een lont in het kruitvat.



NVU-demonstranten (foto uit 2006)