Voorlopig geen nieuwe kerncentrales

Tegenstanders van kernenergie kunnen weer opgelucht ademhalen. Het nieuwe kabinet heeft besloten, ondanks het voornemen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, voorlopig geen nieuwe kerncentrale te bouwen in Nederland. Volgens insiders staat dit besluit in het conceptregeerakkoord, waaraan de drie coalitiepartijen vanavond de laatste hand zullen leggen.

Dit besluit werd met name genomen omdat de PvdA altijd fel tegen het gebruik van kernenergie is geweest, in tegenstelling tot het CDA. Het CDA wil het liefst de optie kernenergie openhouden om op die manier de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Door alle procedures en de tijd die het bouwen van een kerncentrale vergt, zou een tweede centrale niet voor het jaar 2016 operationeel kunnen zijn.

In het regeerakkoord zouden het CDA, de PvdA en de Christenunie zich ook hebben voorgenomen het aandeel duurzame energie in 2020 te verhogen tot twintig procent en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met dertig procent in datzelfde jaar. Tevens zou er elk jaar twee procent energie moeten worden bespaard.