Wesam al D. naar VS voor berechting

Wesam al D.Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) mag de Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al D. uit Amersfoort aan de Verenigde Staten uitleveren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag besloten, zegt advocaat Victor Koppe.

Door dit oordeel kan de vermeende terrorist zijn overdracht aan de Amerikanen niet meer tegenhouden. De Nederlandse Irakees, die in 2003 op tv nog dolde met tv-presentator Carlo Boszhard in het programma Cash & Carlo, is na de aanslagen in de VS op 11 september 2001 de eerste verdachte van terrorisme die in de VS zelf wordt berecht.

'Gemarteld'
Zijn advocaten vrezen dat Al D. in Amerika een groot risico loopt om te worden gemarteld. Ook verwachten ze dat hun cliënt daar nooit een eerlijk proces zal krijgen.

De Amerikanen verdenken de man van samenzwering tot het plegen van een aanslag op Amerikaanse militairen in Irak in 2003. De Nederlander was destijds voor een bruiloft naar zijn geboorteplaats Fallujah gereisd.

Eenmaal daar is hij naar eigen zeggen door Iraakse strijders ontvoerd en gedwongen om filmopnamen te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg.