Olifanten herkennen zichzelf in spiegel

Icoon WetenschapSinds kort mogen olifanten zich scharen in het rijtje van mens, dolfijn en mensaap. Amerikaanse gedragswetenschappers ontdekten tijdens een onderzoek met drie wijfjesolifanten uit de Bronx Zoo in New York, dat olifanten zichzelf kunnen herkennen.

In de Bronx Zoo werd een metershoge spiegel geplaatst in het olifantenverblijf, waarna de wetenschappers het gedrag van de olifanten observeerden. Zo kwamen zij erachter dat de dieren probeerden lichaamsdelen te bekijken van zichzelf die ze normaal niet kunnen zien.

Ook werd er een test met reukloze verf uitgevoerd. Hierbij werd een wit kruis op de kop van de olifanten gezet. Van de drie olifanten die zij getest hebben, slaagde eentje erin om meerdere malen voor de spiegel met haar slurf het kruis aan te raken. De wetenschappers vinden het overigens niet vreemd dat slechts één olifant in de test slaagde, bij chimpansees slaagt vaak minder dan de helft bij deze test.

De onderzoeksresultaten (klik daar op 'Abstract') zijn terug te vinden in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Olifant herkent zichzelf
Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.