Akkoord bereikt over busvervoer Brabant

Icoon VervoerDe provincie Noord-Brabant heeft ingestemd met het gezamenlijke voorstel van de busmaatschappijen Connexxion, BBA en Arriva over de toekomst van het busvervoer. Commissaris van de Koningin Maij-Weggen deelde actievoerende buschauffeurs mee dat hun baan is gegarandeerd.

Gedeputeerde Staten stemden na een langdurige vergadering in met het compromisvoorstel. De nieuwe concessie gaat in op 1 januari. De BBA blijft rijden in West- en Midden-Brabant, Arriva gaat rijden in Noord-Oost-Brabant. Connexxion trekt zich terug en alle partijen beloven dat ze geen rechtszaken zullen voeren.

Verkeersgedeputeerde Eric Janse de Jonge legde uit dat BBA en Arriva gaan rijden volgens de offertes waarmee zij de aanbesteding eerder dit jaar verloren. De provincie is daarmee de komende acht jaar in totaal 90 miljoen euro duurder uit dan was gesteld in de aanbieding van Connexxion.

In een verklaring stelt de provincie dat Connexxion erkent dat een evidente schrijffout in haar offerte aanleiding was voor de problemen rond de concessieverlening. De onderneming trekt zich daarom én in het belang van de reiziger terug. Het bedrijf stelt materieel ter beschikking aan de BBA en Arriva om vanaf 10 december, begindatum van de originele concessie, busvervoer in de Brabant te kunnen verzekeren.

Buschauffeurs van de BBA ontvingen het akkoord met een luid applaus. De vakbonden hebben opgeroepen om ondanks een korte nachtrust woensdagochtend aan het werk te gaan. Het busvervoer rijdt woensdagochtend nog niet volledig op schema. Volgens een woordvoerster van de Reisinformatiegroep, bekend van 0900-9292, vallen er tot 10.00 uur af en toe nog gaten in de dienstregeling.