Ahmadinejad wil VN in New York toespreken

Icoon BuitenlandsDe Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wil deze maand de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bezoeken. Dat meldde de Iraanse staatstelevisiezender IRIB zaterdag.


Minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki zei op de zender dat Ahmadinejad een toespraak wil houden. De Iraanse president reisde vorig jaar voor de eerste keer naar New York om een rede te houden in het VN-hoofdkwartier, tot ongenoegen van de Amerikaanse regering. De VS zijn in principe verplicht om wereldleiders die VN-vergaderingen in New York willen bijwonen, een visum te verlenen.

Iran liet donderdag een deadline van de VN-Veiligheidsraad verlopen. De raad had van het land geëist dat het per 31 augustus zou stoppen met het verrijken van uranium. De raad moet zich nog beraden over mogelijke sancties. Daartoe kunnen reisbeperkingen voor Iraanse leiders behoren.

De VS overwogen vorig jaar ook al geen visum te verstrekken, omdat Ahmadinejad betrokken zou zijn geweest bij de gijzeling van Amerikaanse diplomaten in 1979 in Iran. Vijf ex-gijzelaars hebben gezegd dat Ahmadinejad actief betrokken was bij de bestorming van de ambassade. Radicale studenten hielden de diplomaten 444 dagen gegijzeld. De VS en Iran onderhouden sindsdien geen diplomatieke banden meer.
Poef
Ahmadinejad