Voetbalwereld neemt afscheid van Bergkamp

In een uitverkocht Emirates Stadion, het fonkelnieuwe stadion van Arsenal, heeft Dennis Bergkamp vandaag afscheid genomen van de voetbalwereld. Maar liefst 54.000 toeschouwers zagen hoe Bergkamp het met Arsenal opnam tegen zijn jeugdliefde Ajax. In de tweede helft streden oude sterren van beide clubs tegen elkaar.

Dennis Bergkamp geldt als een stilist in de voetbalwereld. Hij maakte veel mooie treffers, waarvan je hier een mooi overzichtsfilmpje kunt zien. Zo herinneren we ons allen nog zijn fabelachtige goal op het WK van 1998 tegen Argentinië. Meer mooie Bergkamp-goals vind je hier en hier.

Bergkamp kwam op zijn twaalfde terecht in de jeugdopleiding van Ajax, waar hij in 1986 zijn debuut maakte in het eerste elftal. In 1993 vetrok hij naar Inter, wat geen groot succes werd. Hij ging naar Arsenal, waar hij van 1995 tot vanavond speelde. Voor het Nederlands elftal speelde hij in totaal 79 wedstrijden, waarin hij 37 keer scoorde.

Dennis Bergkamp na zijn winnende treffer tegen
Argentinië op het WK 1998 (foto: Sportbeeld.nl)

Verslag afscheidswedstrijd Bergkamp
De eerste helft van de wedstrijd ('gewoon' Ajax tegen 'gewoon' Arsenal) eindigde in 1-0 voor Ajax. In de tweede helft keerden de 'legends' van Arsenal het tij: 2-0. Eindstand: 2-1 voor Arsenal.

Voorafgaand aan de wedstrijd trapte Bergkamp samen met zijn zoontje en vader af. Het tempo de eerste helft was laag, en het werd een waar wisselfestijn: alle spelers kregen de kans mee te doen. In de 37e minuut bracht Huntelaar Ajax op voorsprong door een voorzet van Manucharyan binnen te werken.

In de tweede helft nam oud-arbiter Mario van der Ende de fluit in de hand en traden de twee legendarische ploegen aan. Ajax speelde met onder andere Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank en Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Edgar Davids, Aron Winter, Wim Jonk en Bryan Roy. Arsenal bracht spelers als Thierry Henry, Petit, Marc Overmars, Gilles Grimandi, Nwankwo Kanu en Giovanni van Bronckhorst binnen de lijnen.

Na tien minuten spelen opende Thierry Henry de score voor de 'legends' van Arsenal na een pass van Lee Dixon. In de 63ste minuut maakte Gilles Grimandi een nare overtreding op Davids wat een penalty opleverde. De strafschop werd echter niet benut door Ronald de Boer. In de 80ste minuut maakte Nwankwo Kanu de tweede goal voor Arsenal na een solo-actie. Hij had hier wel het achterwerk van Jaap Stam voor nodig.