Grote evacuatie voorbereid rond Merapi-vulkaan

Icoon RampSinds de Merapi vulkaan in centraal Java eerder deze week flink actief begon te worden, wordt er door allerlei instanties - van lokaal tot nationaal - een grootscheepse evacuatie op touw gezet voor het geval de vulkaan daadwerkelijk uitbarst. Een uitbarsting wordt op dit moment gevreesd door wetenschappers die de vulkaan al sinds ruim een maand goed in de gaten houden, mogelijk is het binnen enkele dagen tot weken al zo ver.

In diverse kabupaten (districten) zijn plannen gemaakt om dorpen op de hellingen van de vulkaan te evacueren. Deze plannen worden op dit moment slechts voor een erg klein deel ten uitvoer gebracht. Niet omdat er niet genoeg materieel of vervoer is, tentenkampen staan al, en ook het leger staat paraat om tienduizenden te evacueren. Nee, de dorpelingen gaan niet zomaar weg, ze zouden immers hun koeien en ander vee achter moeten laten. Vaak is een koe of een aantal kippen het enige inkomen van een dorpeling, logisch dat dit niet zomaar achtergelaten wordt. Dit leidt nu al tot vreemde taferelen: dorpelingen die reeds geëvacueerd zijn gaan in de ochtend terug naar hun dorp om voor hun vee te zorgen, en keren pas 's avonds weer terug naar het opvangkamp.

In geval van een uitbarsting moeten heel snel tienduizenden mensen geëvacueerd worden. Hiervoor hebben lokale overheden honderden vrachtwagens, bussen, busjes en legervoertuigen in gereedheid gebracht. Deze wachten nu in de dorpen en op strategische plaatsen op wat komen gaat. Ook heeft de regionale overheid 3.3 miljard Rupiah (zo'n 300.000 euro) uitgetrokken om kilometers aan verwaarloosde wegen direct op te knappen, zodat een eventuele evacuatie niet al direct stokt bij het verlaten van de dorpen.

Buiten de voorbereiding van een eventuele evacuatie worden er ook voorbereidingen getroffen op medisch gebied. Ruim 300 artsen en verplegend personeel zijn richting het gebied gestuurd, 40.000 stofmaskers zijn afgeleverd, alsmede 10 ton biscuitjes, één ambulance, één tent en één generator, duidelijk nog niet genoeg. Wellicht daarom ook zijn er al 220 lijkzakken meegezonden.

legerHet leger heeft in het gebied reeds enkele tenten opgezet. Op hun beurt heeft PMI (het Indonesische Rode Kruis) dit ook gedaan, gevolgd door de regionale afdeling van het Ministerie van Sociale Zaken. Dit is een kamp in het district Dukun, kabupaten Magelang, slechts enkele kilometers ten westen van de vulkaan.





tentDe keuken ziet er nog wat rommelig uit, tevens is er voor het gemak maar geen vloer gelegd. Hopelijk komen er niet te veel evacuees hier, en gaat het vooral niet te hard regenen. Dit is een kamp in het district Dukun, kabupaten Magelang, slechts enkele kilometers ten westen van de vulkaan.





Erg veel dank aan indahnesia.com voor de submit, het herschrijven en de foto's.