Brandgevaarlijke kabels vanwege lage prijs

Icoon BinnenlandsDe brancheorganisatie voor intallateurs Uneto-Vni en die voor kabelfabrikanten Nedek luiden de noodklok over het gebruik van brandgevaarlijke kabels in gebouwen. Voor weinig geld kunnen veilige kabels gebruikt worden, maar bouwbedrijven vinden het prijsverschil te groot.

Remco van der Linden van Uneto-Vni zegt vandaag in het Algemeen Dagblad dat veel installateurs nog steeds puur op de kosten werken en pvc-kabels nou eenmaal het goedkoopste zijn. Ook hebben veel installateurs en adviseurs simpelweg nog nooit van rookvrije bekabeling gehoord. Casper Willems van Nedek zegt dat een bedrijf graag extra geld uittrekt voor een luxer tapijt, maar dat veilige bekabeling niet belangrijk gevonden wordt, omdat je die toch niet ziet. Voor een paar duizend euro, zo'n 0,1 procent van de bouwkosten, heb je extra veel brandveiligheid. Willems noemt dat een schijntje, vergeleken met de installatie van bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie.

Hoe gevaarlijk rokende kabels zijn, bleek tien jaar geleden, toen er brand uitbrak op het vliegveld van Düsseldorf. Zeventien mensen stikten in de rook die het gevolg was van de grote hoeveelheid brandend pvc, waarvan een kwart in de bekabeling zat. Inmiddels is het daarom in Duitsland verplicht om rookvrije kabels te gebruiken. In Nederland is dat echter niet zo. Uneto-Vni en Nedek hebben bij het ministerie van VROM gepleit voor het verplicht gebruik van rookvrije of -arme kabels, maar VROM weigert vooralsnog. Volgens het ministerie is de huidige bouwregelgeving veilig genoeg.