Nieuw spoor Utrecht - Schiphol heeft nog problemen

Icoon Vervoer De software die de seinen van de zogenaamde Utrechtboog moet gaan regelen, heeft nog een paar bugs. Toch zal het nieuwe traject tussen Utrecht en Schiphol komend weekend in gebruik worden genomen. Door de problemen is het mogelijk dat de seinen zonder reden op rood springen.

Volgens ProRail leiden de softwareproblemen niet tot onveilige situaties omdat de seinen alleen onterecht op rood kunnen springen, en niet zomaar op groen zullen springen. Het zal naar verwachting nog zeker twee maanden duren voordat de problemen zijn opgelost.

Tot die tijd moeten reizigers via de nieuwe boog rekening houden met mogelijke vertragingen. Machinisten moeten bij een rood sein nu eerst de verkeersleiding bellen, die dan zal beoordelen of het rode sein terecht is. Als het om een fout gaat, wordt de trein door de verkeersleiding over het spoor geloodst. De trein moet dan wel langzamer rijden.

Het is niet de eerste keer dat er problemen optreden bij de constructie van de nieuwe Utrechtboog. Eigenlijk moest het spoor in december al in gebruik worden genomen, maar toen was de veiligheid nog niet voldoende gecontroleerd.