'Geloofsvrijheid in Turkije niet verbeterd'

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

EurlingsVolgens Europarlementariër Camiel Eurlings heeft Turkije de afgelopen maanden praktisch niets verbeterd aan de gebrekkige religieuze vrijheid in het land. De CDA'er volgt in opdracht van het Europees Parlement de Turkse toetreding tot de Europese Unie. Zijn rapport hierover is richtinggevend in het parlement.

Eurlings zegt dat het slechts aan Turkse rechters te danken is dat wat kleine verbeteringen zijn aangebracht in het islamitische land: ''Kerken krijgen nu bijvoorbeeld gratis water, net als moskeeën. Maar nu is het tijd voor echte resultaten. Er is nog veel werk te doen. Als we deze zaak niet oplossen is het de bijl aan de wortel van Turkse toetreding.'' De klachten van minderheidsgeloven zijn nog op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Zo is bijvoorbeeld een belangrijk Grieks-orthodox seminarie bij Istanbul nog altijd verboden en een ontwerpwet om de kerken hun in beslag genomen grond terug te geven, blijkt niet te werken.

Een andere CDA europarlementariër, de theologe Maria Martens, vindt dat Turkije geen scheiding heeft van staat en islamitische kerk. ''Terwijl moskeeën van alles mogen, is het bijvoorbeeld christelijke dominees niet toegestaan om zelfs maar een bankrekening te openen. Ik zie ook geen volledige mensenrechten of een rechtsstaat in Turkije. Ik ben daarom niet overtuigd van de toetredingsonderhandelingen. Maar waar help je de bevolking mee: stopzetten of doorgaan van de onderhandelingen? Het is mij onduidelijk.''

De Turkse regering zegt hard te werken aan meer tolerantie voor anders gelovigen.