A'damse moskee spil in ronseling strijders jihad

imam Raouf Ben Halima De Marokkaanse Arrahmane-moskee in Amsterdam speelt een belangrijke rol in het ronselingsproces van Nederlandse moslims, die worden getraind om zelfmoordaanslagen te plegen. De moskee, gelieerd aan de Al-Tabligh Waldawa beweging, zou voor de imam Raoud Ben Halima (foto links) hebben meegewerkt aan de werving van jonge mannen voor de jihad.

Dat komt naar voren uit een paginagroot artikel in De Telegraaf van vandaag. Tenminste vier jonge hoogopgeleide maar gefrustreerde Nederlandse moslims zijn de afgelopen maanden via Parijs, waar Ben Halima woonachtig is, naar Syrië gevlogen om in het grensgebied met Irak te worden getraind in het plegen van zelfmoordaanslagen. In dat gebied woedt al maanden een zware strijd tussen eenheden van Al-Qaeda en Amerikaanse militairen. Moslimrekruten aldaar beschouwen zich niet als zelfmoordterroristen, maar als leden van de moedjahedien (vrijheidsstrijders). Een van de strijders zou reeds zijn gesneuveld.

Centraal in de rekrutering zou imam Ben Halima staan. Hij wordt ervan verdacht een 'Salah' in te zetten, die in Den Haag en Amsterdam zieltjes moet winnen. Deze Marokkaanse man is vooral op straat actief met ronselen, omdat moskeeën teveel in de gaten worden gehouden. Op deze wijze formeert hij cellen van maximaal zes moedjahedien.

Ben Halima en de Al-Tabligh beweging
Ben Halima is een belangrijk voorman van de Al-Tabligh Waldawa. Een moslimbeweging die door de AIVD als ultra-orthodox wordt getypeerd. Het is een stroming die de islam in de strikte zin van het woord volgt en heeft in Nederland naar schatting rond de drie- vierhonderd aanhangers.

De Al-Tabligh beweging zetelt in de Amsterdamse Arrahmane-moskee. Dit islamitische gebedshuis kwam al eerder in opspraak, omdat een imam in deze moskee Palestijnse zelfmoordaanslagen verheerlijkte. Ook hekelde hij Arabische leiders die hun afkeer tegen zelfmoordaanslagen uitspraken. Eerder verklaarde Abou Menebhi, voorzitter van de Stedelijke Marokkaanse Raad, dat de moskee in de Pijp wordt gebruikt als hotel voor buitenlandse 'gasten'.

Ben Halima opereert vanuit zijn huis in Parijs, waar hij bekend staat als de Tunesische Exorcist. Middels voodoo-achtige sessies beweert hij patiënten te kunnen genezen. De imam annex medicijnman zegt enkel met het geloof bezig te zijn. In twee nabijgelegen moskeeën predikt hij met regelmaat en wordt door jonge moslims op handen gedragen. "De heilige oorlog is een oorlog voor God en het geloof van Allah. Het gaat er mij om jongeren te bekeren, of ze nu uit Nederland, Frankrijk of Pakistan komen. Helaas kan ik ook niet uitsluiten dat ze bij extremistische groeperingen terecht komen en zich als levende bommen in de strijd werpen", zo zegt de imam