Stadsnomade moet zijn acht kinderen afstaan

Icoon Binnenlands nieuwsBureau Jeugdzorg heeft vandaag in Amsterdam acht kinderen uit één gezin uit huis geplaatst. Bijna alle kinderen zijn al drie jaar niet naar school geweest en bleken verwaarloosd. Ze woonden met hun vader, de Amsterdamse stadsnomade Abbie van der Louw (44), in caravans op het terrein van de gekraakte scheepswerf ADM.

De kwestie rond het gezin loopt al lange tijd. Jaren geleden deed het stadsdeel Osdorp aangifte tegen de vader, er zijn zittingen geweest, de Kinderbescherming en de Jeugd- en Zedenpolitie hebben zich ermee bemoeid, echter zonder resultaat. Na een inval op 8 februari van dit jaar werden er harde afspraken met Van der Louw gemaakt. Het gezin werd onder toezicht geplaatst, voor de leerplichtige kinderen werden scholen gezocht en de vader zou zijn caravans opknappen en begeleiding van de kinderen toestaan.

"Geen enkel kind is uiteindelijk naar een school gegaan die wij in overleg met de vader hadden geregeld. Op het uur U heeft de vader zich niet aan de afspraken gehouden", stelt Jolanda Buwalda, directeur van Bureau Jeugdzorg in Amsterdam. Bijgestaan door politie en GGD werden de kinderen, in de leeftijd van twee tot vijftien jaar, vanochtend weggehaald, en naar verschillende opvangplekken gebracht. "Het is een aangrijpende gebeurtenis voor alle partijen. Vooral voor de kinderen is het pijnlijk", aldus Buwalda.

-
Uitzending van NOVA over het gezin Van der Louw (24 februari 2005)