Nu al weddenschappen over opvolger paus

Reya (herschreven) had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Paus Benedictus XVI mag dan wel sinds enkele dagen het hoogste katholieke ambt vervullen, nu al heeft een bookmaker het mogelijk gemaakt in te zetten op wie de nieuwe paus wordt. De Ierse Bookie Paddy Power heeft, terwijl de nieuwe paus nog ingezegend moet worden, alweer subtiel gezinspeeld op een snel einde voor de voormalige kardinaal Ratzinger. Dit door geldbedragen te accepteren op wie de 265ste opvolger van Petrus wordt.

Power ziet er zelf niets morbide aan. Zo accepteerde hij ook al vijf jaar voor de dood van Johannes Paulus II gokjes op wie in het conclaaf van afgelopen week zou triomferen. Hij ziet het als een normale gang van zaken dat mensen vlak na een kampioenschap kunnen voorspellen wie de volgende kampioen wordt. Bovendien geeft deze weddenschap meteen de gelegenheid aan mensen om gewonnen geld van het jongstleden conclaaf weer te investeren, zo stelt de Ierse bookmaker.

Eerder was Power ook al in onmin geraakt met het Vaticaan door op het Sint-Pietersplein zijn prijzen te tonen, op de avond voor het vorige conclaaf. De aanstelling van de nieuwe paus legde Power overigens geen windeieren: hij hoefde slechts een kleine tachtigduizend pond uit te betalen, terwijl in totaal tweehonderdduizend pond was ingezet.

Power ziet kardinaal Angelo Scola als grootste kanshebber voor het volgende pontificaat: voor elke pond die op Scola wordt ingezet, wordt zes pond uitbetaald, mocht hij inderdaad paus worden. De bookmaker stelt wel ethische limieten: zo valt er niet in te zetten op wanneer het volgende conclaaf gehouden wordt.