Levenslange eis voor brand bij Turks gezin

Tegen twee hoofdverdachten van een fatale brandstichting vorig jaar augustus in een woning in Eindhoven, is levenslange gevangenisstraf geëist. Bij die brand aan de Jan Hollanderstraat, vonden de broertjes Baris (8) en Birçan (14) van de Turkse familie Kaya de dood.

Hoofdverdachte R.M. M. (37) was de buurman van de Turkse familie, en wordt beschouwd als opdrachtgever. Hij gaf de 23-jarige Chr. F., een zwakbegaafde alcoholist, 50 euro om de boel in de fik te zetten. Beiden moeten de rest van hun leven achter de tralies slijten, zo wil de officier van justitie.

De 31-jarige E. F. en de enige vrouwelijke verdachte, de 23-jarige D. F., hoorden voor hun aandeel in het drama 18 jaar cel tegen zich eisen. E. F. (ook een alcohol verslaafde) hielp Chr. F. door op de uitkijk te staan. Opdrachtgever M. keek zelf bij zijn overbuurvrouw D. F. toe hoe het huis van zijn buren in een vlammenzee veranderde. In haar huis werd de brand ook voorbereid.

Hoofdverdachte R.M. M. sprak volgens een oud-leraar al op 13-jarige leeftijd over Turken als een ''smerig volk''. Tijdens zijn observatie in het Pieter Baan Centrum had hij moeite met een Turkse groepsleider. M. is overigens zelf ook een allochtoon. Hij heeft een hindoestaanse achtergrond en kwam in 1976 naar Nederland. Tijdens de zitting bleef hij volhouden dat hij het slachtoffer is geworden van een complot en onschuldig is.

Uitspraak over 14 dagen.