Stalkers meer en meer vervolgd

Icoon misdaad nieuwsJustitie gaat steeds vaker over tot vervolging van stalkers. Dat meldt De Telegraaf. In het eerste jaar na invoering van de antistalkingwet in juli 2000 werden 64 rechtszaken behandeld. Tot en met het afgelopen jaar waren al bijna 1000 personen veroordeeld.

Tachtig procent van alle aangiften betreft mannen. Vaak gaat het hierbij om verbroken relaties, maar ook familieleden, collega's of bekende Nederlanders kunnen het doelwit worden van een stalker. Stalking gaat veelal gepaard met bedreigingen, mishandeling en vernieling. Naast het lastigvallen per telefoon komt ook het bestoken van het slachtoffer met e-mails en sms'jes steeds meer voor.

Volgens het Centraal Meldpunt Stalking is het aantal strafzaken slechts 'het topje van de ijsberg'. Veel slachtoffers durven geen aangifte toen, omdat ze bang zijn voor mogelijke vergeldingsacties. Volgens het ministerie van Justitie heeft het aanpakken van stalking prioriteit. Bij voldoende bewijsmateriaal kan de rechter een boete of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar opleggen.