Meer allochtone 20- tot 64-jarigen in 2030

Icoon Binnenlands nieuws Het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) heeft het aantal 20- tot 64-jarigen in 2030 geschat op 9,5 miljoen, wat neerkomt op een daling van half miljoen ten opzichte van 2005. Volgens het CBS is dit het resultaat van een forse daling van het aantal autochtonen in deze leeftijdscategorie ten opzichte van een stijging van het aantal allochtonen.


Bevolking naar leeftijdsgroep


De personen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar worden ook wel aangeduid als potentieel werkenden, omdat zij theoretisch gezien in staat zijn om te werken. Het aantal potentieel werkenden onder autochtonen daalt al sinds de jaren negentig. Daarentegen zal het aantal potentiële werkenden van niet-westerse herkomst toenemen tot een aantal van 1,6 miljoen in 2030: bijna 600.000 meer dan in 2005. Ook het aantal potentiële werkenden van westerse herkomst zal toenemen in 2030.


Potentieel werkenden naar herkomst


Het CBS verklaart de toename van het aantal allochtone 20- tot 64-jarigen vooral door de blijvende instroom van migranten en hun nakomelingen. De immigratie stijgt dan nog steeds in 2030 en de emigratie van niet-westerse allochtonen daalt. Ook wordt verwacht dat het aantal westerse immigranten sterk zal toenemen, met minder toenemende emigratie-cijfers in 2030. De westerse immigranten komen vooral voor de arbeidsplaatsen.


Immigratie en emigratie naar herkomst


De meeste westerse immigranten komen van de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Het CBS verwacht dat het aantal immigranten uit de EU zal toenemen hoewel de meeste van hen maar kort in ons land verblijven. Bij de niet-westerse immigratie speelt de Turkse en Marokkaanse huwelijksmigratie de voornaamste rol. Deze zal voorlopig blijven groeien.