Nederlander radicaler na moord op Van Gogh

Uit een representatief onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction, gehouden in opdracht van de GPD (Geassocieerde Pers Diensten), blijkt dat Nederland na de moord op Theo van Gogh radicaler is geworden. De Nederlandse bevolking vindt nu bijna alle middelen geoorloofd om moslimextremisten aan te pakken.

Bijna 90% denkt dat mensen na de moord op Van Gogh minder verdraagzaam zullen worden. Bijna evenveel ondervraagden verwachten dat er vaker voor eigen rechter zal worden gespeeld.

De woede richt zich vrijwel uitsluitend op moslims, aldus de onderzoekers. Bijna 80% van de Nederlanders hoopt dat de moord op de film- en opiniemaker tot een harder integratiebeleid zal leiden. 40% hoopt zelfs dat het klimaat zo verandert dat moslims zich hier niet meer thuis voelen. 23% zou het toejuichen wanneer mensen vaker het recht in eigen hand nemen.

Motivaction-directeur F. Spangenberg concludeert dat ''gevoelens die voorheen onder de oppervlakte zaten, nu naar boven komen.'' De onrust in de samenleving is volgens hem nu concreter dan na de moord op Pim Fortuyn. ''Toen was er wel een ’scheiding’, maar menig politicus draaide zich nog eens om en alles bleef zoals het was. Nu is een grens overschreden.''

Zo'n 90% van de Nederlanders wil dat de politie en opsporingsdiensten meer vrijheden krijgen om onderzoeken in te stellen, ook als dat ten koste gaat van de vrijheid van henzelf. Cameratoezicht, telefoon- en internettaps, huiszoekingen en invallen in kerken en moskeeën zijn volgens de overgrote meerderheid van de bevolking geen enkel probleem meer.