Vier doden bij zelfmoordaanslag in Tel Aviv

Umm-Qasr en dvogel hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon Israel / PalestinaBij een zelfmoordaanslag op een markt in Tel Aviv zijn vandaag vier doden gevallen. Ook vielen er bij de aanslag 23 gewonden. De dader is een 18-jarige Palestijnse jongen uit Askar, vlakbij de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) heeft de aanslag in een verklaring opgeëist. Veiligheidsfunctionarissen meldden in de krant Haaretz dat de dader eerst een aanslag wilde plegen in Jeruzalem. Hij zag daar echter vanaf wegens de strenge veiligheidsmaatregelen in deze stad. De Palestijnse minister Erekat veroordeelde de aanslag. Volgens hem veroordeelt de Palestijnse Autoriteit alle aanslagen waarbij burgerslachtoffers vallen. Ook Yasser Arafat heeft op zijn ziektebed in Parijs de aanslag van vandaag scherp veroordeeld.

De PFLP, verantwoordelijk voor de aanslag van vandaag, heeft de afgelopen jaren zelden een zelfmoordaanslag in Israël gepleegd. De meest recente aanslag waar de PFLP achter zat vond plaats in oktober 2001 toen Rehavam Zeevi, de Israëlische minister van Toerisme, het doelwit van een aanlsag was. Sindsdien heeft het Israëlische leger de groepering hard aangepakt en zijn er veel PFLP-aanhangers opgepakt. De aanslag van vandaag kwam na een tijd van rust. De laatste grote aanslag in Israël vond plaats in september van dit jaar. Hierbij kwamen twee Israëlische politiemannen om het leven toen een Palestijnse vrouw zichzelf opblies.