VWA: Geen verbod op oude tabaksreclame

DouweJones had ons via de nieuws-submit te melden:

Woedend hebben ze gereageerd afgelopen weekend, de verzamelaars van reclame-artikelen van rook en drinkwaren, op het uitstalverbod dat inspecteurs van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) op een beurs in Leeuwarden opstelde. Volgens de verzamelaars mochten ze hun collecties niet meer op beurzen tonen, omdat de logo's die hierop staan in strijd zijn met reclamebeperkende regelgeving voor tabakswaar en alcohol. Alleen merken die niet meer bestaan, vallen buiten die regeling.

''Het uitstallen van producten met merknamen in openbare ruimtes valt onder het reclameverbod voor alcohol en tabak'', zei een VWA-woordvoerster zondag tegenover het ANP.

De Nederlandse Vereniging De Verzamelaar, die jaarlijks honderden verzamelbeurzen en exposities organiseert, vroeg om een nadere opheldering aan de VWA. De vereniging noemt een verbod namelijk de doodsteek voor de verzamelaar.

Nu laat de VWA in een persbericht weten dat er helemaal geen sprake is van een verbod en dat de media ten onrechte de suggestie hebben gewekt dat standhouders een hobbybeurs in Leeuwarden moesten verlaten vanwege verboden reclame uitingen voor tabaksmerken en biermerken.

Het VWA: ''Medewerkers van de VWA hebben de beursorganisatie wel gewaarschuwd voor reclame-uitingen van bestaande sigaren- en sigarettenmerken zoals spiegels en auto's. Het ging hierbij om een tweetal commerciële activiteiten. Deze waren nadrukkelijk een overtreding van de wet op de tabaksreclame. Het gaat de VWA nadrukkelijk niet om verzamelaars te hinderen in het uitoefenen van hun hobby. Het bezitten of ruilen van bovengenoemde artikelen is geen probleem. Volgens de wet op de tabaksreclame is het verboden reclame te maken voor bestaande sigaren- en sigarettenmerken. De VWA houdt toezicht op de naleving van deze wet'', aldus een persbericht van de VWA.

Helemaal duidelijk is nog niet wat de VWA nou wel en niet verboden acht, daar commerciële activiteiten op reclame-uitingen van bestaande sigaren- en sigarettenmerken, zoals op spiegels en auto's, volgens de VWA niet is toegestaan.


Oude viltjes toch niet verboden



Formule 1-replica met reclame wel verboden?