'KNVB aanspreken op oranjeliefde voetballers'

"Degenen die de eer hebben het oranje te dragen moeten daarvoor meer respect tonen en niet op een stuk kauwgum staan te kauwen als het Wilhelmus bij aanvang van een wedstrijd klinkt." Die oproep deed het VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat vandaag op het jaarlijkse congres van de Bond van Oranjeverenigingen. De politicus vindt dat de bond de KNVB moet aanspreken op het gedrag van de voetballers.

De nieuwe voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, M. Zonnevylle, liet na afloop van het congres weten wel iets te zien in de ideeën van de liberaal. Op het congres ging het verder over de relatie tussen Nederland en de Oranjes. Volgens Zonnevylle is dat meer dan Koninginnedag vieren of iets oranjes dragen tijdens een voetbalwedstrijd. De nieuwe voorzitter wil geld inzamelen voor een bijzondere leerstoel op dat gebied.

"50 Tot 60 procent van de mensen voelt zich toch wat ongemakkelijk bij het erfelijk koningschap, daarom willen we laten zien dat Oranje meer is, onder meer een onschatbaar onderdeel van onze cultuur-historische waarde dat in deze tijd van vervlakking kleur geeft aan onze samenleving", sprak Zonnevylle op het congres. Hij is van mening dat onderzocht moet worden hoe dit nationaal en internationaal kan worden ingepast.