Wietkweker mag in huurhuis blijven

Icoon Binnenlands nieuwsEen Eindhovense kantonrechter heeft onlangs bepaald dat een huurder die in zijn huis een hennepkwekerij had niet zijn huis mag worden uitgezet. Tot dusver hadden verschillende rechters verhuurders in het gelijk gesteld die hurende wietverbouwers het huis uit wilden zetten. 'Wie een wietkwekerij begint, aanvaardt de risico's', was tot nu toe een argument.

De kantonrechter in Eindhoven oordeelde echter dat de kwekerij geen gevaar opleverde voor de omgeving. Daarbij wilde de huurder 'slechts een centje wilde bijverdienen', en was er geen sprake van een professionele kwekerij. Woningcorporatie SWS reageerde verbijsterd op de uitspraak, en wil in hoger beroep.

De Eindhovense rechtbank ging voorbij aan uitspraken van het Gerechtshof in Den Bosch en het Gerechtshof in Den Haag. Deze bepaalden eerder dat een henneptelende huurder zijn woning mag worden uitgezet. Advocaat P. van der Laar noemt het vonnis 'uniek en een doorbraak'. "De rechter vindt dat per geval moet worden bekeken of de kwekerij gevaarlijk is. Als de kwekerij goed is aangelegd, hoeft het niet potentieel gevaarlijk te zijn. De hennepkweker blijft natuurlijk wel strafbaar omdat hij hennep teelt, maar dat betekent nu niet meer dat hij automatisch ook zijn huis uit kan worden gezet", betoogde Van de Laar.