Grootste evacuatie ooit in Florida

Icoon Buitenlands nieuws De autoriteiten van de Amerikaanse staat Florida hebben 2,5 miljoen mensen opgeroepen hun huizen te verlaten in verband met de naderende orkaan Frances. Volgens de Miami Herald is de evacuatie daarmee de grootste ooit in Florida. Naar verwachting zal de tropische storm vrijdagavond of zaterdag de oostkust van de Verenigde Staten bereiken. De snelwegen staan vol met mensen die het natuurgeweld proberen te ontvluchten.

Vorige maand werd er ook al grote schade aangericht door de orkaan Charley. Deze orkaan eiste ongeveer 27 doden, verwoestte tienduizenden huizen en zorgde voor miljarden dollars aan schade. Met de komst van de orkaan Frances zal het voor het eerst in een eeuw zijn dat Florida door twee zware orkanen in één jaar getroffen wordt.

Frances valt momenteel in schaal 4 van de Saffir & Simpson-schaal en is daarmee een 'zeer krachtige' orkaan, sterk genoeg om bijvoorbeeld daken weg te blazen. Volgens het National Hurricane Center dreigt Frances dan ook 'extreme schade' te gaan aanrichten.

Infrarood-opnamen van Frances
Een Infrarood-opname van Frances (Bron: NOAA)