Stichting Brein wil p2p-gebruikers aanpakken

WAik had ons via de nieuws-submit te melden:

Nog dit jaar wil Stichting Brein internetgebruikers aanpakken die via zogenoemde uitwisseldiensten muziek aanbieden, zo meldt Webwereld. De voorbereidingen zijn volgens Tim Kuik van Stichting Brein al begonnen. "Er moet nog een aantal stappen worden ondernomen voordat de eerste vorderingen bij gebruikers op de deurmat vallen."

Een grote opsteker voor Brein is de 'Postzegeluitspraak'. Een postzegelhandelaar had een zaak aangespannen tegen internetportal Lycos. De handelaar wilde naam en adresgegevens van een persoon die via een Lycos-homepage een lastercampagne tegen hem was gestart. Uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat de internetportal de gegevens aan de man moest verstrekken. Voor Brein is dit een gunstige uitspraak, omdat zij ook adresgegevens moet achterhalen van 'illegale' uploaders bij de betreffende internetproviders.

De Consumentenbond kan zich niet vinden in de voornemens van de stichting. "De digitale muziekgebruiker dreigt beboet te gaan worden dankzij de aangekondigde acties van de 'piraterij-politie'. Deze stichting beschuldigt consumenten al jaren van massale diefstal."

"Zij meent dat voor iedere kopie die nu gemaakt wordt, het origineel gekocht zou zijn als de mogelijkheid om te kopiëren niet zou bestaan. Ondertussen wordt al wel voor ieder blanco cd'tje 42 eurocent afgedragen aan rechthebbenden via Stichting de Thuiskopie," aldus de Consumentenbond.