VS ruilden terroristen voor Britse gevangenen

Icoon Buitenlands nieuwsDe Amerikaanse krant 'The New York Times' heeft zondag gemeld dat de Verenigde Staten mogelijk terroristen hebben geruild tegen gevangenen in Saudi-Arabië. Met de geheime deal moesten belangrijke bondgenoten bij de invasie in Irak tevreden worden gesteld. Het dagblad baseert zich op anonieme hooggeplaatste Amerikaanse en Britse functionarissen.

De vijf vrijgelaten terroristen zaten gevangen op de basis Guantanamo op Cuba. Zij werden teruggestuurd naar Saudi-Arabië waarop de regering in Riyad op haar beurt vijf Britten en twee andere gedetineerden vrijliet, die in Saudi-Arabië voor terreurdaden waren veroordeeld. Volgens Britse diplomaten waren de zeven door middel van martelingen tot bekentenissen gedwongen.

De Amerikaanse ministeries van Defensie, de CIA en justitie hadden aanvankelijk grote moeite met de ruil die vorig jaar zou hebben plaatsgevonden. Ze vroegen zich af of sommige terroristen niet te gevaarlijk waren om terug te sturen. Saudi-Arabië had destijds beloofd de vijf terroristen achter de tralies te houden, maar functionarissen waren hier sceptisch over.

De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad heeft in de krant tegengesproken dat het een ruil was. Er bestond volgens hem geen verband tussen het terugsturen van de vijf verdachten en het vrijkomen van de Britten.

Subheader
Gevangenen op de basis Guantanamo op Cuba