Dutroux: ontvoeringen geanalyseerd

Jacques Langois, de voormalige onderzoeksrechter in de zaak Dutroux, heeft gisteren voor het Hof van Assisen in Aarlen uit de doeken gedaan hoe de ontvoering van Sabine en Laetitia gegaan zou zijn. Dit werd gedaan aan de hand van meerdere videofragmenten.

De toen 12-jarige Sabine Dardenne werd op 28 mei 1996 in Kain van haar fiets gesleurd. Het meisje, dat al eerder in de gaten was gehouden door Dutroux en Lelièvre, werd eerst enkele dagen in de woning van Dutroux in Marcinelle vastgebonden en verhuisde daarna naar de kelder. Lelièvre maakte het meisje wijs dat de 'chef' haar eigenlijk wou doden, omdat haar ouders geen losgeld wilden betalen. De rest van tachtig dagen durende verblijf zag Sabine enkel Dutroux, die zich opwierp als beschermer.

Uit nooit verstuurde brieven bleek dat het slachtoffer in die tijd en groot schuldgevoel ontwikkelde. "Ik heb die chef geen kwaad gedaan. Laat me hier niet achter. Denk aan jullie 'Binou'", schreef het meisje. Ook hield Sabine een dagboek bij, waarin ze met tekentjes aangaf wanneer Dutroux haar misbruikte. De tekentjes komen veelvuldig voor.

Op 9 augustus 1996 werd Laetitia Delhez ontvoerd in Bertrix. Het meisje was toen veertien jaar oud. Ook Laetitia kwam eerst op de eerste verdieping terecht en werd later naar de kelder over gebracht. Daar werd ze drie keer door Dutroux verkracht. Zes dagen later werden Laetitia en Sabine door de politie gevonden.

De in de rechtszaal aanwezige Laetitia kreeg het vooral moeilijk toen passages uit de brieven van Sabine werden voorgelezen. Het is nog niet duidelijk of Laetitia maandag naar de zitting zal komen. Sabine heeft zich niet als burgerlijke partij gesteld en zal daarom pas verschijnen als ze als getuige wordt opgeroepen.

Lees voor meer informatie het dossier over de zaak Dutroux.