Echte prins redt Disneyland Parijs

HEX51 herschreef en vertaalde voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Prins Alwaleed Bin Talal Bin AbdulAziz Alsaud.Disneyland Resort Parijs lijkt gered te zijn van een nieuwe financiële malaise. De Saudische prins Alwaleed bin Talal heeft gisteren bekend gemaakt dat hij de financiële problemen van het park "voor eens en voor altijd wil oplossen." De prins redde het park midden jaren '90 al eerder van de ondergang door het kopen van een groot aantal aandelen.

Disneyland Parijs heeft momenteel een schuldenlast van 56 miljoen euro. Deze zijn volgens het park te wijten aan tegenvallende bezoekersaantallen door de verslechterde economische situatie in Europa. Ook de opening van een tweede pretpark (Walt Disney Studio's) in 2002 draagt bij aan het verlies.

Disney topman Miachel Eisner wil het liefst de hotels die het Parijse park bezit verkopen om het sprookjespark financieel gezond te krijgen. "Met de opbrengst daarvan staat het park er weer goed voor en kunnen we zelfs weer grotere investeringen doen zoals nieuwe attracties", zei Eisner gisteren in de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Prins Alwaleed bin Talal is volgens het blad Forbes de op vier na rijkste man van de wereld met een vermogen van 18 miljard dollar. Daarnaast is hij een groot fan van de Disneyparken.

Om meer bezoekers te trekken is Disneyland Resort Parijs onlangs al begonnen aan een grote mediacampagne. Deze moet vooral mensen uit Nederland, Duitsland en Spanje richting het resort gaan lokken. Die campagne lijkt aan te slaan. Het park maakte afgelopen week bekend dat het de beste decembermaand heeft gehad sinds de opening in 1992.

Ondanks de slechte resultaten van het Europese Disneypark opent Disney in de komende jaren nieuwe pretparken. Over twee jaar gaat Disneyland Hong-Kong open. Voor 2008 heeft ook het vasteland van China haar eigen 'Magic Kingdom'. Dit park moet in de buurt van Shanghai verrijzen. Verder zijn er nog plannen voor parken in Australië en Zuid-Amerika.