Deense wet tegen radicale geestelijken

In Denemarken heeft de regering plannen bekend gemaakt die uitingen van radicale geestelijken moeten indammen. De voorgestelde maatregelen behelzen onder meer dat 'religieuze leiders' de Deense taal machtig moeten zijn, 'westerse waarden' moeten respecteren en niet afhankelijk mogen zijn van financiële overheidssteun. Wie niet aan die voorwaarden voldoet kan tot persona non grata worden verklaard, hetgeen inhoud dat die persoon het land wordt uitgezet.

De plannen van de rechtse regering kunnen rekenen op brede parlementaire steun. Zelfs de sociaal-democraten, die in de oppositie zitten, scharen zich achter de voorstellen.

In principe verwijzen de voorstellen niet naar een specifieke religie, maar alle betrokken politici repten in hun commentaren alleen maar over de islam. Een woordvoerster van de oppositie zei dat imams moeten tonen dat ze een religieuze opleiding hebben genoten en dat ze de mensenrechten en het principe van seksuele gelijkheid moeten respecteren.

De minister van Integratiezaken zei dat volgens hem, als gevolg van de maatregelen, een aantal imams zal worden uitgezet.