Vaticaan hield seksueel misbruik geheim

wouterwouter2, Marhil, vinova en IAK_SAKKAK hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse nieuwszender CBS News heeft een vertrouwelijk document van het Vaticaan uit 1962 ontdekt, waarin wordt voorgeschreven dat seksueel misbruik van kinderen door priesters absoluut geheim moet worden gehouden. Het betreffende document werd opgesteld door kardinaal Alfredo Ottaviani en behandelt wandaden die in het document "de ergste misdaad" worden genoemd: "seksueel misbruik door een priester van jongeren of beesten".

De tekst lijkt een instructie voor bisschoppen om dat soort zaken "op de heimelijkste wijze" en "beperkt door een eeuwig zwijgen" te behandelen. Alle betrokkenen, zelfs het slachtoffer, moeten de gebeurtenissen zo veel mogelijk geheimhouden. Als ze dat niet doen, worden ze bestraft door middel van excommunicatie.

In een reactie op het bericht van CBS zei monseigneur Francis Maniscalco, woordvoerder van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie, dat het hier zeker niet gaat om een blauwdruk voor de geheimhouding van seksueel misbruik. De Bisschoppenconferentie is van mening dat deze tekst uit zijn verband gerukt is. Het zou volgens de Bisschoppenconferentie gaan om een kerkelijke wet die alleen van toepassing is op religieuze wandaden en zonden, en bedoeld is om gelovigen voor schandalen te behoeden. "Het document schrijft de bisschoppen op geen enkele manier voor hoe ze daarmee moeten omgaan als die zonden beschouwd worden als strafrechtelijke misdaden," aldus Maniscalco.

Uit gegevens van de kerk wordt duidelijk dat dit document tot voor kort de basis was van het beleid dat de katholieke kerk voerde ten aanzien van seksueel misbruik. Dat beleid werd vorig jaar veranderd toen Amerikaanse bisschoppen naar aanleiding van de crisis binnen de kerk bij elkaar kwamen om nieuwe richtlijnen op te stellen.