Thailand: Nederland wil niet uitwisselen

Niet Thailand, maar Nederland zelf is verantwoordelijk voor de problemen omtrent Nederlandse gevangenen die in Thailand vastzitten. Dit verklaarde de Thaise ambassadeur Vasin Teeravechyan.

"Thailand wil graag een overeenkomst voor uitwisseling van gevangenen met Nederland. We hebben er een met Frankrijk, Italië, de VS. Maar uw land wil helaas niet." Dergelijke verdragen worden alleen gesloten met landen die een strafsysteem als het onze hebben aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Thaise ambassadeur reageert hiermee op de rel die ontstond na de ter dood veroordeling van twee Rotterdammers in Thailand. Nederland zet Thailand al langer onder druk omdat ze een vrijgesproken Nederlander nog steeds vasthouden. Machiel Kuijt zit al zes jaar in een Thaise gevangenis, hij werd vorig jaar vrijgesproken.

Zijn kansen om vrij te komen op borgtocht zijn verkeken aldus Teeravechyan. "De recente ontsnapping van de zoon van Gretta Duisenberg laat zien dat wij westerlingen niet kunnen laten gaan. We hebben ons toen vergist. Geld speelt geen rol, zodra ze kunnen verlaten ze het land. Zo blijft de drugscriminaliteit doorgaan."

Op dit moment zitten ongeveer vijftien Nederlanders vast in Thailand, allemaal wegens drugszaken. Een aantal van hen beweert er in geluisd te zijn en vechten daarom hun veroordeling aan.