Irak kreeg in de jaren tachtig steun van VS

Irak heeft in de jaren tachtig steun gekregen van de Verenigde Staten. Irak was toen in oorlog met buurland Iran. Volgens The New York Times hebben de Amerikanen geholpen bij het plannen van de oorlogsvoering.

De Amerikaanse krant schrijft dit naar aanleiding van uitspraken van legerofficieren. Deze zouden op de hoogte zijn van het hulpprogramma. In de jaren tachtig zouden er ongeveer zestig officieren zijn geweest, die Irak tot in detail informatie zouden hebben gegeven over de opmars van de Iraanse troepen en over eventuele luchtaanvallen.

Het was al eerder bekend dat de VS Irak tijdens de oorlog, die van 1980 tot 1988 duurde en ongeveer een miljoen levens kostte, satellietopnamen gaven over oprukkende Iraanse troepen. Door de Amerikaanse hulp zou Irak bijvoorbeeld in 1988 een schiereiland hebben kunnen heroveren. Dit gaf het land toegang tot de Golf.

Tegenwoordig is de situatie geheel anders. President Bush wil een einde maken aan het bewind van Saddam Hussein, en wil dit door middel van een eventuele oorlog voor elkaar krijgen. The Sunday Times meldt dat de regering van Bush de Iraakse oppositie financieel steunt in geheime operaties. Deze operaties zou meer informatie over de plannen van Hussein moeten verschaffen.