Debat over val v/h Kabinet afgerond

Tijdens het debat over de val van het kabinet heeft premier Kok verklaard alleen op basis van zijn eigen afwegingsproces te hebben besloten zijn ontslag in te dienen. Volgens Kok heeft ook minister Pronk zich aangesloten bij de conclusies van het kabinet over het NIOD-rapport over de val van Srebrenica. Zijn dreigende aftreden zou daarom niet bepalend zijn geweest voor het moment om het ontslag in te dienen. Oppositiepartijen CDA en GroenLinks hadden daarover vragen gesteld.

Minister Pronk had eerder verklaard het kabinet wél schuldig te achten aan de val van de moslimenclave. Kok herhaalde zijn verklaring van dinsdag dat het kabinet opstapte vanwege de opeenstapeling van nationale en internationale tekortkomingen en niet omdat Nederland schuldig zou zijn.

Onvrede

Tot grote onvrede van de oppositiepartijen en D66 ziet premier Kok geen reden het standpunt van het kabinet over het NIOD-rapport over Srebrenica in een brief aan de Tweede Kamer mee te delen. Volgens Kok is het kabinet best bereid nog een brief aan de Kamer te sturen, maar die zal niet meer inhouden dan een verwijzing naar de conclusies en de epiloog, maakte Kok duidelijk. ,,Teleurstellend'', vindt D66-leider De Graaf.

De minister-president vraagt zich ook af of een debat over het rapport, dat een groot aantal fracties volgende week wil houden, op dit moment wel zinvol is. Hij wees erop dat het erg kort dag is, omdat na volgende week het verkiezingsreces begint. Mocht de Kamer toch zo'n debat willen, dan zal Kok er wel aan meewerken, maar dan zou wat hem betreft precies duidelijk moeten zijn waar wel en waar niet over gaat worden gesproken.


VVD medeverantwoordelijk

Verder bleek in het debat dat de VVD zich medeverantwoordelijk voelt voor het besluit van het kabinet om in 1993 troepen naar Srebrenica te sturen. De VVD zat destijds in de oppositie en had grote twijfels over de operatie, maar heeft uiteindelijk wel toegestemd in uitzending van Dutchbat.