Van Boxtel wil scholen desnoods korten

Bijzondere scholen die allochtone kinderen weigeren als leerling moeten gekort worden op de rijksbijdrage die ze ontvangen. Dat zei de D66 minister Van Boxtel(Integratie) vanavond op een partijbijeenkomst in Den Haag.

Van Boxtel meent dat islamitische scholen belemmerend werken voor de integratie, maar ook scholen die bijvoorbeeld een quotum voor andersgezinden hanteren. D66 stoort zich al langer aan het feit dat sommige scholen allochtone leerlingen weigeren, omdat zij niet zouden passen bij de veelal christelijke grondslag van die school.

Van Boxtel zegt dat het vooral in de middelgrote steden voorkomt dat scholen niet meewerken om allochtone kinderen educatief onderdak te bieden. ,,Scholen kunnen niet afzijdig blijven bij het helpen van kinderen om de Nederlandse samenleving te leren kennen en taalachterstand weg te werken'', meent onze minister van Integratie.

Afgelopen weekend oogstte Van Boxtel veel kritiek met zijn plan om artikel 23 van de grondwet te willen wijzigen. Alleen de Socialistische Partij (SP) noemde het een interessant voorstel.