Geen landelijke aangifte tegen Fortuyn

Er komt geen landelijke aangifte tegen Fortuyn voor discriminatie. De Landelijke Vereniging van Antidiscriminatiebureaus en Meldpunten ziet daar vanaf.

De reden is dat er al te veel mensen aangifte hebben gedaan, "Het zou mosterd na de maaltijd zijn als wij nu nog met een landelijke aangifte zouden komen. De vereniging zou degenen die zich slachtoffer voelen van Fortuyns uitlatingen niet meer vertegenwoordigen", aldus directeur G. Ankoné van de vereniging (afdeling Haaglanden).

Fortuyn zei begin februari in een vraaggesprek met de Volkskrant dat de islam een achterlijke cultuur is en hij pleitte voor het sluiten van de grenzen voor nieuwe islamieten. Daarop regende het klachten en aangiftes bij justitie over Fortuyn's uitlatingen.

De antidiscriminatievereniging gaat wel aangifte doen in de Haagse regio namens vijf personen en waarschijnlijk twee islamitische organisaties. Mogelijk besluiten ook enkele organisaties uit gereformeerde en hervormde kringen zich aan te sluiten bij deze aangifte. Fortuyn betitelde de gereformeerde cultuur in het beruchte artikel als leugenachtig.