Taliban voeren etnische zuiveringen door

Slarioux had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Talibanstrijders hebben afgelopen weekeinde etnische zuiveringen doorgevoerd in de Afghaanse stad Bamiyan. Honderden etnische Hazaren zijn geëxecuteerd, kort voordat de Taliban op de vlucht sloegen voor de oprukkende Noordelijke Alliantie.

Dat heeft een journalist van de BBC dinsdag gemeld. Hij was de eerste westerse verslaggever die sinds het uitbreken van het jongste conflict in de stad kon komen. Volgens de journalist hebben de Taliban de stad volledig geplunderd en vernield.

De sjiitische Hazaren beschouwen Bamiyan als hun hoofdstad. De Taliban bestaan voornamelijk uit etnische Pathanen. De Britse verslaggever rept van etnische zuiveringen in en rond Bamiyan "zoals die bekend zijn uit Bosnië". De etnisch Hazaarse factie Hizb-i-Wahdat is onderdeel van wat de Noordelijke Alliantie heet. De Hizb-i-Wahdat is in 1998 door de Taliban uit Bamiyan verjaagd.

Bamiyan was eerder dit jaar in het nieuws toen de Taliban er twee eeuwenoude boeddhabeelden verwoestten. De grote in steen uitgehouwen beelden zouden niet passen in de fundamentalitische leer van de Taliban. De vernietiging van de boeddha's leidde tot felle protesten in andere moslimlanden.