Maastricht gaat plaspalen plaatsen

Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het gemeentebestuur van Maastricht is van plan om op drukke plaatsen in de binnenstad op afstand bedienbare en zelfreinigende plaspalen te plaatsen, de Maastrichtse horeca reageert uiterst positief hierop. "Een uitstekend idee, dat eerlijk gezegd door ons zelf met de nodige aandrang is geopperd. Plasvandalisme is in Maastricht met zijn talrijke kroegen en smalle straatjes een groot probleem, dat op deze manier snel en effectief kan worden opgelost", zegt regiovoorzitter Jan Hoen van Koninklijke Horeca Nederland, de overkoepelende belangenorganisatie van de horeca.

In eerste instantie zal het gaan om een proef met een looptijd van een jaar, waarvoor de gemeente 110.000 gulden op tafel legt. Deze proef is een onderdeel uit het actieprogramma van de gemeente met de naam:'Maastricht Schoon'.

Om van de binnenstad niet een grote plaspaal te maken en uit veiligheidsoverwegingen heeft het college van B en W besloten tot de aanschaf van verzinkbare plaspalen, ook wel bekend als 'uri-liften'. Voordeel daarvan is dat ze op elk moment ondergronds kunnen worden opgeborgen. "De palen zijn bovendien op afstand bedienbaar en zelfreinigend. Ze kunnen door drie mensen tegelijk worden gebruikt", weet gemeentewoordvoerder Nico Prick te melden.

Als het aan Jan Hoen ligt, waren de plaspalen er al: "We zijn daar een tijdje geleden persoonlijk gaan kijken. Onze conclusie luidde vrijwel meteen dat we die palen in Maastricht ook moeten plaatsen. We hebben trouwens al een paar mobiele exemplaren op proef gehad tijdens carnaval en de profwielerronde. Dat werkte uitstekend. Het is nu eenmaal een gegeven dat de toiletcapaciteit van de cafés in Maastricht onvoldoende is voor mensenmassa’s."