De Hoop Scheffer stapt op als CDA-lijsttrekker

draadnagel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer van het CDA heeft zich zaterdagavond teruggetrokken voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Ook zal hij naar alle waarschijnlijkheid maandag aftreden als fractievoorzitter. Reden is volgens De Hoop Scheffer dat er niet voldoende is gebleken dat er vertrouwen in zijn lijsttrekkerschap bestaat.

De Hoop Scheffer nam zijn beslissing nadat een meerderheid van het partijbestuur een voorstel had gedaan waarbij De Hoop Scheffer als lijsttrekker zou worden gehandhaafd maar ook de afgetreden partijvoorzitter M. van Rij een hoge plaats op de lijst zou krijgen.

De Hoop Scheffer wilde nog niet bevestigen of hij als fractievoorzitter aftreed. Hij zal de fractie van het CDA maandag over de gang van zaken informeren.

De crisis binnen het CDA ontstond donderdagavond door het aftreden van Van Rij als partijvoorzitter. Volgens Van Rij was het optreden van De Hoop Scheffer te defensief en wilde het dagelijks bestuur hem als lijsttrekker. De Hoop Scheffer zei vrijdag nog dat hij zou vasthouden aan zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap voor de verkiezingen volgend jaar mei.